panouri Olanda
Panourile fotovoltaice au devenit atât de ieftine încât sunt folosite pentru a construi garduri în Olanda

Recent, o tendință neobișnuită a captat atenția în domeniul energiei solare: instalarea panourilor solare ca garduri, în loc să fie montate pe acoperișuri. Această abordare, potrivit analiștilor și postărilor pe rețelele de socializare ale gospodăriilor care le-au adoptat, aduce beneficii în economisirea costurilor forței de muncă și a schelelor, conform unui raport din Financial Times.

Costul de instalare

Deși această practică poate reduce eficiența captării luminii solare, prețurile tot mai accesibile ale panourilor solare au transformat această soluție într-o opțiune atractivă pentru mulți. Jenny Chase, analist în domeniul solar la BloombergNEF, explică: „Costul de instalare – manopera, schelele – reprezintă marea majoritate a costului de instalare a unui sistem fotovoltaic pe acoperiș, astfel că poate avea sens să explorezi alternative”.

Martin Brough, şeful departamentului de cercetare climatică de la BNP Paribas Exane, subliniază avantajul economic al acestei abordări: „De ce să ridici un gard când poți să pui o grămadă de panouri solare, chiar dacă nu sunt aliniate exact la soare?”. El subliniază că într-un context în care panourile solare sunt extrem de ieftine, constrângerile devin costurile de instalare și locațiile.

Cu toate acestea, în ciuda creșterii producției mondiale de panouri fotovoltaice, instalația acestora devine tot mai costisitoare, în special din cauza creșterii costurilor forței de muncă. În plus, conectarea acestora la rețelele electrice se dovedește a fi o provocare pentru industrie și pentru gospodării.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că oferta globală de panouri fotovoltaice va depăși cererea cu de trei ori până la sfârșitul anului, cu China conducând această tendință. Totuși, problemele legate de capacitatea rețelelor electrice nu pot fi rezolvate rapid, punând la încercare industria și consumatorii în așteptarea conectării la sursele de energie regenerabilă.

În concluzie, în ciuda provocărilor legate de instalare și conectare, panourile solare utilizate ca garduri reprezintă o inovație interesantă în domeniul energiei regenerabile, demonstrând versatilitatea și potențialul acestora în economisirea costurilor și în promovarea sustenabilității.

Sursa: Mediafax

stiri Olanda
Alteracție violentă între șapte români din Olanda. Trei persoane au fost rănite

Altercație între români în Olanda. Trei persoane au fost rănite duminică dimineață, fiind înjunghiate în timpul unui scandal la KAFRA Housing, în Waalwijk. „Dama de companie, șoferul și românii”, titrează site-ul broadcasterului olandez regional Omroep Brabant.

În clădirea în care a avut loc altercația locuiesc în principal muncitori migranți. Serviciile de urgență au răspuns în masă pentru a oferi asistență. Ofițerii nu au putut afla exact ce s-a întâmplat, dar s-ar putea să fi fost o ceartă între o damă de companie, șoferul ei, clienții și alți rezidenți ai complexului.

Poliția a fost alertată în jurul orei șase, dis-de-dimineață. Un total de unsprezece mașini de poliție, trei ambulanțe, o ambulanță aeriană, o dubă de arestare a poliției și un agent cu câinele său au venit la locul în care a avut loc scandalul.

La sosirea polițiștilor, aceștia au găsit mai multe persoane rănite. Într-una dintre camere au arestat o femeie care avea lângă ea mai multe cuțite.

În cele din urmă, şapte români au fost arestaţi: patru bărbaţi şi trei femei. Dintre cei șapte, trei au fost răniți și au fost duși la spital. Unul dintre ei a trebuit să rămână internat. Ceilalți șase suspecți au fost reținuți și poliția va investiga cazul.

Tot mai mulți români migrează spre Olanda în căutarea unui loc de muncă.

Vezi mai multe detalii