Amenzi mai mari pentru șoferi în Olanda
Amenzile pentru șoferii care încalcă regulile de circulație în Olanda au crescut substanțială într-una din țările tranzitate de români. Drept urmare este bine ca toți ce pleacă în călătorie în străinătate să studieze, în prealabil, reglementările în vigoare pentru a evita situațiile neplăcute.
Șoferii români care tranzitează Olanda riscă amenzi uriașe, începând cu luna acesta, dacă nu respectă regulile de circulație. Autoritățile au anunțat că vor majora sancțiunile, aceasta fiind considerată soluția potrivită.
Șoferii riscă amenzi mai mari în Olanda
Olanda a majorat amenzile pentru cei care încalcă legislația rutieră cu aproximativ 10%. Șoferii sancționați vor plăti mai mult cu 5,7%, pe de-o parte, din cauza inflației. Pe de altă parte, va mai exista o creștere de 4,3% pentru a acoperi găurile din bugetul public. Ministrul olandez de interne, Dilan Yeşilgöz, susține că nu vede alte mijloace pentru a acoperi costurile de securitate ale statului olandez.
„În caz contrar, banii se pot primi doar de la poliție, parchet, departament juridic sau servicii de protecție a copilului. Acestea sunt opțiunile mele – și nu vreau să iau această decizie. Nu vreau să iau bani de la oameni care ne garantează siguranța”, a spus Yeşilgöz.
Valoarea noilor amenzi, majorate
Mai mulți experți în legislație rutieră sunt de părere că majorarea amenzilor pentru șoferii care încalcă legea nu este în regulă. În opinia acestora, sancțiunile sunt disproporționate în raport cu cele practicate în cazul altor infracțiuni, mai grave.
Conform noilor reglementări, șoferii care parchează mașina ilegal, pe un loc rezervat persoanelor cu handicap riscă 490 de euro amendă. Suma este mai mare decât cea plătită în cazul unui accident în care victima nu a suferit răni grave, dar acuză dureri.
Șoferii care depășesc limita de viteză admisă, cu zece kilometri pe oră pe autostradă plătește 79 de euro. Pentru 20 km/h amenda este de 216 euro, iar pentru șoferii ce depășesc viteza cu 30 km/h sancțiunea este de 368 de euro. Depășirea pe dreapta costă 300 de euro, la fel ca și ignorarea culorii roșii a semaforului.
Șoferii români, printre străinii amendați în Olanda
Conform statisticilor oficiale, aproape zece la sută dintre amenzile acordate în Olanda sunt pentru șoferii din străinătate. Mai mult de o treime dintre aceștia sunt germani, conform datelor autorității fiscale olandeze Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
În 2023, cea mai mare parte dintre șoferii sancționați pentru abateri rutiere au fost din Belgia, Germania, Franța, Polonia, România și Spania.
De menționat că, potrivit legislației din Olanda, cei care nu plătesc amenda în termen riscă o altă majorare, de 50%. Dacă se întâmplă din nou, suma se dublează.