Românii, bulgarii și polonezii sunt printre cei mai numeroși migranți de muncă din Olanda

Bulgarii, românii și polonezii se numără printre cel mai mare număr de migranți din Olanda, potrivit unui studiu realizat cu privire la intenția noului cabinet „Shoof” de a limita sosirea mai multor migranți. 
În prezent, conform biroului de statistică al țării, lucrează 850.000 de oameni, majoritatea din țările est-europene.

Având în vedere situația economică actuală din țările fostului bloc socialist, numărul migranților de muncă este de așteptat să ajungă la 1,2 milioane până în 2030.  Cabinetul vrea să reducă numărul acestora , dar acest lucru este imposibil având în vedere granițele deschise și libera circulație în interiorul UE, comentează site-ul de afaceri online economice NewNL. 

Muncitorii migranți sunt cei mai numeroși în agricultură, horticultură, centre de distribuție, construcții, logistică, prelucrarea alimentelor și sectorul metalurgic. Majoritatea est-europenilor sunt angajați direct de companiile locale, iar o proporție mai mică printr-o agenție de ocupare a forței de muncă sau prin agenții de resurse umane care operează local în țările respective. 

Economiștii urmăresc cu interes ambițiile cabinetului, unde migrația forței de muncă este inclusă în programul de management al noii coaliții. Deocamdată sunt doar intenții, nu există pași concreți și nici nu s-a anunțat cu ce procent se va reduce numărul persoanelor care vin să-și caute existența. 

Economistii consideră că migranții de muncă sunt buni pentru economie. „Dacă o companie agricolă vrea să-și extindă piețele și producția, are nevoie de muncitori migranți. Situația este de așa natură încât afacerea nu are alternative dacă dorește să combată deficitul de personal. Multe sectoare se confruntă cu o lipsă de personal și spun că nu se pot descurca fără lucrătorii migranți. În prezent, există 400.000 de locuri de muncă vacante și se așteaptă ca acest lucru să rămână așa pentru anii următori”. 

Acestia subliniază că nu este realist să fie oprit fluxul de migranți din Europa de Est. „Baza Uniunii Europene este libera circulație a oamenilor. Și avem nevoie de multă forță de muncă chiar și în afara Europei. Acest lucru se aplică în principal personalului cu studii superioare. Multe companii de tehnologie profită de asta”, a precizat Ardian Heima de la SEO Economic Research 

În ultimii ani, ponderea migranților de muncă din afara Spațiului Economic European (SEE) a crescut și ea, în principal din India și Siria. De la izbucnirea conflictului militar din Ucraina, mulți ruși și ucraineni au preferat Olanda pentru muncă și o nouă viață.

Sursa: telem.ro

Migranții din Europa de Est, precum bulgarii, românii și polonezii, domină piața muncii din Olanda, contribuind la sectoare esențiale precum agricultură, construcții și logistică. În contextul economic actual, se estimează că numărul acestora va crește semnificativ până în 2030, în ciuda eforturilor guvernamentale de a limita migrația. Economistii subliniază importanța lor pentru economia olandeză, argumentând că o reducere drastică a forței de muncă migrante este nerealistă, având în vedere nevoia de personal calificat și libera circulație în UE.