Controale drastice la angajatorii olandezi care lucrează cu români: „Practică muncă grea și periculoasă, mai des decât olandezii”

În majoritatea aspectelor legate de calitatea muncii în Țările de Jos, majoritatea muncitorilor sezonieri polonezi, români și spanioli din Țările de Jos par să aibă de-a face cu bune practici de angajare. Migranții de muncă pe termen scurt din Olanda lucrează relativ des pentru agenții de ocupare a forței de muncă (69 la sută) și în sectoare precum depozitarea și logistica, industria alimentară și agricultura sau horticultura. Ei efectuează muncă pentru care salariul este în medie în jurul salariului minim legal și 40% dintre migranții cu ședere de scurtă durată indică faptul că salariul este mai mic decât cel al colegilor olandezi care efectuează o muncă similară.

„Muncitorii sezonieri români, polonezi sau spanioli practică o muncă grea, incomodă și periculoasă mai des decât angajații olandezi, iar regulile privind munca sănătoasă și sigură la locul de muncă nu sunt întotdeauna respectate în mod corespunzător”, se arată în urma controalelor.

Problemele muncitorilor sezonieri

Aproximativ 16% dintre toți muncitorii sezonieri români, polonezi sau spanioli consideră că nu au un angajator bun. „Factorii care sunt cel mai des menționați: nu au asigurare împotriva cheltuielilor medicale; lipsa unui talon de salariu într-un limbaj ușor de înțeles; dependența de angajator pentru locuință; program de lucru variabil fără notificare în timp util; hărțuirea la locul de muncă”, mai arată oficialii.

În cele mai multe cazuri, contractul de muncă este, de asemenea, într-o limbă pe care muncitorul nu o poate înțelege. „Comunicarea despre contractul de muncă, și apoi, de asemenea, într-un limbaj ușor de înțeles, este uneori foarte dificilă pentru lucrătorii migranți”, mai arată raportul după controalele efectuate în Olanda.

Nu primesc fluturaș de salariu

Totodată, borderourile de salariu nu sunt adesea întocmite într-o limbă care poate fi înțeleasă de către migranții de muncă. Acest lucru poate duce la o lipsă de claritate cu privire la structura salariului și la ce are dreptul cineva. Există și lucrători migranți care spun că nu primesc deloc o fișă de plată.

Chiar dacă limba în care este întocmit fișa de salariu nu reprezintă o problemă, lucrătorii migranți pot avea totuși dificultăți în a o înțelege.

În aproximativ un sfert din toate cazurile, muncitorii migranți trebuie să plătească amenzi pentru greșeli la locul de muncă sau pentru că și-au luat zile libere. Acest aspect este confirmat de la 9% până la 31% din toți lucrătorii migranți polonezi, români și spanioli.

Muncitorii sezonieri români locuiesc adesea împreună cu alți colegi

Lucrătorii migranți polonezi, români și spanioli din Olanda locuiesc adesea împreună cu colegii, dar deseori au și propria lor casă închiriată unde locuiesc singuri sau împreună cu familia, prietenii sau cunoscuții.

Pentru doi din cinci migranți de muncă sezonieri, angajatorul este cel care a amenajat casa și de obicei locuiesc împreună cu mai mulți chiriași într-un parc de vacanță, zonă industrială sau curtea proprietarului. În cele mai multe cazuri, acest grup își pierde locuința atunci când își pierde și locul de muncă.

Sursa: StiriDiaspora

Ce să ai la tine atunci când mergi la muncă în Olanda

Dacă urmează să mergeți pentru prima dată la muncă în străinătate, trebuie să vă faceți bagajul cu multă atenție.

Pentru a vă ușura pregătirile, vă propunem o listă pe care să o consultați înainte de plecare.

În cazul în care plecați cu avionul, vă reamintim că toți pasagerii, alături de bagajele lor, vor fi supuse controlului de securitate înainte de zbor, pentru asigurarea siguranței zborului.

În caz că vă deplasați cu mașina sau cu autocarul, aveți o mai mare libertate de a transporta diferite obiecte în bagaje, însă călătoria va dura mai mult.

  • actele de identitate (pașaport sau buletin, este de preferat că dacă le dețineți pe amândouă, să luați doar unul cu dumneavoastră în caz că vă rătăciți actele la un moment dat);
  • tichetul de îmbarcare primit de la compania aeriană sau biletul de autocar;
  • contractul de mediere de la East West Recruitment (îl primiți în format digital pe WhatsApp), care conține toate datele importante de la noul loc de muncă: firma angajatoare, adresa și persoana de contact, adresa de la cazare;
  • asigurați-vă ca aveți telefonul mobil încărcat. Dat fiind că mergeți într-o țară străină, este indicat să aveți o marjă de siguranță, asigurându-vă posibilitatea de a putea accesa internetul (hărți, magazine, mijloacele de transport dacă aveți nevoie, etc). Vă recomandăm să aveți cu voi o baterie externă pentru mobil;
  • lenjeria pentru hainele de pat nu trebuie să lipsească din bagajul tău, la toate cazările sunt puse la dispoziție pat cu saltea, o pernă și pilotă, dar trebuie să îți duci tu lenjeria. De asemenea, să ai două-trei prosoape la tine;
  • unele cazări pun la dispoziție tacâmuri, cratițe, dar acestea au fost si sunt folosite și de alții, este recomandat să ai un set al tău personal, din motive de igienă;
  • fă tot posibilul să ai la tine bani, dacă se poate în valută. Companiile plătesc salarii după două săptămâni de muncă, puțini oferă avans, așa că este bine să ai cash la tine;
  • dacă ai posibilitatea, fă-ți un cont bancar în EURO din România, inclusiv Revolut este acceptat.
Mergi la muncă în Olanda? De azi s-au ridicat restricțiile privind certificatul verde și vaccinare

Vine vremea bună și mulți români iau în calcul să aplice pentru un loc de muncă în străinătate. Țările de Jos (Olanda) pare o opțiune bună atunci când iei in calcul faptul că vrei să lucrezi mai mult decât sezonier, adică mai mult de 3 luni pe ani.

Olanda este cea țara care produce cele mai multe flori din lume, fiind recunoscută pentru asta la nivel mondial. În majoritatea serelor de flori sunt angajați din partea de est a Europei. Românii reprezintă un procent considerabil în ocuparea forțelor de muncă din Olanda.

Odată cu data de azi, 23.03.2022, călătorii care sosesc din țările Schengen/UE nu trebuie să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test negativ pentru COVID-19. O precizare ar fi că și cetățenii europeni care sosesc din afara țărilor Schengen/UE se supun acelorași măsuri. Adică, chiar dacă te afli în Australia și mergi în Olanda la muncă, tot nu trebuie să ai certificat verde sau test ca să mergi în Olanda!

Există o precizare totuși, se solicită completarea unei declarații de sănătate pe pagina https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/publications/2021/07/20/covid-19-and-flying-health-declaration-form. Durează 1 minut, și oricum, nu toată lumea apucă să completeze, nu s-au raportat probleme referitor la această solicitare.

Vă dorim să călătoriți în siguranță!

Sursa MAE

Ce este BSN-ul și utilitatea acestuia

Ai aplicat pentru un loc de muncă și urmează să muncești în Olanda? Sau poate te interesează mai multe detalii despre munca în Olanda, acest articol te va ajuta să înțelegi ce este BSN-ul și la ce îți folosește.

Numărul de identificare pentru cetățeni (BSN)

Numărul de identificare pentru cetățeni (BSN) este un număr personal unic alocat tuturor celor înregistrați în Baza de date a înregistrărilor personale (BRP). Toți cei care se înregistrează la BRP primesc automat un BSN.

De ce este important să fii înregistrat în Olanda?

Pentru a munci legal în Olanda, este important să fii înregistrat pe teritoriul statului olandez.

Atunci când ești înregistrat în registrul olandez de evidență a persoanelor primești un cod unic de identificare (BSN – burgerservicenummer), echivalentul codului numeric personal din România, care îți va fi util în toate interacțiunile cu instituțiile statului sau în alte servicii publice și sociale.

BSN-ul este atribuit în mod gratuit de către administrația fiscală din Olanda și este necesar, spre exemplu, pentru realizarea contractului de muncă, deschiderea unui cont bancar, în obținerea unor rambursări sociale (ex. alocații, ajutor de șomaj), închirierea unei asigurări medicale obligatorii, pentru plata taxelor și impozitelor.

În cât timp poți obține BSN-ul?

Fie că intenționezi să locuiești definitiv sau pentru o perioadă limitată pe teritoriul statului olandez, este obligatoriu ca în cea mai scurtă perioadă de la sosirea în Olanda să te înregistrezi pentru obținerea BSN-ului.

Aranjarea numărului dumneavoastră de serviciu pentru cetățeni este un prim pas de care trebuie să aveți grijă odată ce v-ați mutat în Țările de Jos

Cei care intenționează să rămână în Olanda mai mult de 4 luni se vor înscrie în BRP (registrul de evidență a populației). Cei care nu doresc să rămână mai mult de 4 luni în Olanda se vor înscrie în baza de date pentru nerezidenți – RNI (Registratie Niet-Ingezetenen) pentru a primi un BSN temporar.

De ce documente ai nevoie pentru a obține BSN-ul?

În funcție de situația personală a fiecăruia, documentele necesare pentru obținerea BSN-ului pot varia. Cel mai indicat este să te informezi cu exactitate la unul dintre oficiile municipalității.

De cele mai multe ori însă se necesită următoarele documente:

  • un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate)
  • certificat de naștere
  • un document ce atestă rezidența în Olanda

Documentul ce atestă rezidența în Olanda poate fi:

  • un contract de închiriere a unei locuințe
  • declarația angajatorului referitoare la adresa oficială poștală autorizată în cazul în care nu ai o adresă permanentă și vei fi înregistrat temporar la adresa firmei
  • declarația „loc de reședință” dacă vei sta într-o locuință închiriată de către angajator

Utilizarea BSN pentru a preveni frauda de identitate

Scopul principal al BSN este de a ajuta la contactele între diferite organizații guvernamentale și între indivizi și guvern. Organizațiile non-guvernamentale – cum ar fi medicii de medicină generală și alți furnizori de asistență medicală, farmaciile și asigurătorii de asistență medicală – pot utiliza BSN numai dacă legea o impune. BSN facilitează pentru organizațiile guvernamentale schimbul de detalii personale fără a face erori. Fiecare organizație trebuie să se asigure că utilizați propriul BSN.

IMPORTANT

Pe lângă înregistrarea la municipalitatea dumneavoastră, sunteți, de asemenea, obligat să aveți un act de identitate în orice moment în NL. Această regulă se aplică tuturor persoanelor cu vârsta peste 13 ani.

În Olanda, formele legale de identitate includ:

  • Un pașaport (pentru cetățenii UE)
  • Un document de străin valabil (pentru cetățenii din afara UE)
  • Un permis de conducere (pentru cetățenii olandezi, care pot prezenta și un pașaport)
  • O carte de identitate (din nou, pentru cetățenii olandezi și cetățenii UE)

Există câteva prevederi suplimentare:

  • Nu vor fi acceptate fotocopii ale documentelor menționate mai sus
  • Nu este suficient ca copiii de peste 13 ani să fie incluși în pașaportul părinților
  • Fiecare persoana trebuie să posede și să poarte propriile documente.

Dacă nu vă puteți arăta actul de identitate în NL

Dacă nu respectați reglementările menționate mai sus:

  • Puteți fi dus la secția de poliție pentru identificare
  • Riști să fii acuzat cu amendă
  • Acesta va fi în jur de 45 EUR, dacă aveți sub 16 ani
  • Dacă aveți peste 16 ani, riscați să fiți taxat cu 90 EUR
  • În cazuri extreme, această cifră poate ajunge până la 2.250 €!
  • Prin urmare, vă sfătuim să respectați regulile!
  • Dacă ofițerii de securitate din magazine sau clădiri vă cer identitatea, nu sunteți obligat să le arătați
  • Ei vor avea, totuși, dreptul de a vă interzice intrarea sau de a vă escorta în afara clădirii lor
Importanta contractului de mediere cand mergeti in straintatate prin agentii sau recrutori

Fortati de nevoia banilor sau poate din cauza planurilor de viitor, tot mai multi romani aleg sa aplice pentru diverse locuri de munca din strainatate, fara un contract de mediere. Firmele si agentii de recrutare vin zilnic cu oferte noi, mai mult sau mai putin atractive, destinate persoanelor calificate sau necalificate.

In functie de profilul firmei de recrutare, procesul de la apel la contractul de munca dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Procesul este unul complex, de la interviu, prezentarea ofertei, preluarea actelor (se recomanda semnarea unui acord pentru datele personale), la semnarea contractului de mediere.

Contractul de mediere reprezinta garantia angajatului ca firma de recrutare va respecta oferta discutata si va impreuna cu angajatorul final va oferi un contract de munca conform ofertei discutate. Este recomandat sa nu va angajati in strainatate fara contract de mediere daca mergeti printr-un recrutor sau o firma/agentie de recrutare.

Acest contract de mediere trebuie sa specifici informatii esentiale care va pot proteja pe dumnevoastra ca viitor angajat in strainatate de țepe sau inselaciuni!

Informatiile esentiale pe care trebuie sa le regasiti in contractul de mediere sunt solicitate in special de ITM pentru protectia angajatilor romani in strainatate sunt urmatoarele:

  • societatea care efectuează medierea
  • durata contractului de mediere
  • obligatii ale agentului de plasare a fortei de munca
  • obligatiile solicitantului
  • detaliile angajatorului strain
  • functia, meseria sau ocupatia
  • durata angajarii
  • durata timpului de munca
  • remuneratia si salariul minim
  • diverse sporuri sau drepturi salariale
  • durata concediului de odihna
  • conditiile de munca, clima, masuri privind sanatatea si securitatea
  • costuri aditionale (asigurari, cazare – inclusiv conditii)
  • despagubiri in caz de accidente sau boli profesionale
  • taxele din tara de destinatie
  • datele amasadei Romaniei din tara de destinatie
  • dateke de contacte in caz de urgente
  • termenii de incheiere a contractului
  • litigii.

Daca toate aceste date sunt specificate in contractul de mediere si sunt de acord cu ele, atunci aveti o garantie ca firma de recrutare lucreaza legal si va garanteaza mai mult decat firme sau agenti care nu pot sa va ofere un contract de mediere.

Consideri ca acest articol ti-a fost util? Vezi locuri de munca verificate pentru Olanda, Germania sau Belgia