Panourile fotovoltaice au devenit atât de ieftine încât sunt folosite pentru a construi garduri în Olanda

Recent, o tendință neobișnuită a captat atenția în domeniul energiei solare: instalarea panourilor solare ca garduri, în loc să fie montate pe acoperișuri. Această abordare, potrivit analiștilor și postărilor pe rețelele de socializare ale gospodăriilor care le-au adoptat, aduce beneficii în economisirea costurilor forței de muncă și a schelelor, conform unui raport din Financial Times.

Costul de instalare

Deși această practică poate reduce eficiența captării luminii solare, prețurile tot mai accesibile ale panourilor solare au transformat această soluție într-o opțiune atractivă pentru mulți. Jenny Chase, analist în domeniul solar la BloombergNEF, explică: „Costul de instalare – manopera, schelele – reprezintă marea majoritate a costului de instalare a unui sistem fotovoltaic pe acoperiș, astfel că poate avea sens să explorezi alternative”.

Martin Brough, şeful departamentului de cercetare climatică de la BNP Paribas Exane, subliniază avantajul economic al acestei abordări: „De ce să ridici un gard când poți să pui o grămadă de panouri solare, chiar dacă nu sunt aliniate exact la soare?”. El subliniază că într-un context în care panourile solare sunt extrem de ieftine, constrângerile devin costurile de instalare și locațiile.

Cu toate acestea, în ciuda creșterii producției mondiale de panouri fotovoltaice, instalația acestora devine tot mai costisitoare, în special din cauza creșterii costurilor forței de muncă. În plus, conectarea acestora la rețelele electrice se dovedește a fi o provocare pentru industrie și pentru gospodării.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că oferta globală de panouri fotovoltaice va depăși cererea cu de trei ori până la sfârșitul anului, cu China conducând această tendință. Totuși, problemele legate de capacitatea rețelelor electrice nu pot fi rezolvate rapid, punând la încercare industria și consumatorii în așteptarea conectării la sursele de energie regenerabilă.

În concluzie, în ciuda provocărilor legate de instalare și conectare, panourile solare utilizate ca garduri reprezintă o inovație interesantă în domeniul energiei regenerabile, demonstrând versatilitatea și potențialul acestora în economisirea costurilor și în promovarea sustenabilității.

Sursa: Mediafax