Ploile abundente declanșează inundații în Germania, Belgia și Olanda

Ploile abundente au provocat inundații în anumite părți ale Germaniei, Belgiei și Țărilor de Jos (Olanda) în noaptea de sâmbătă, inundând străzi și clădiri și provocând evacuări. 

În statul Saarland, din sud-vestul Germaniei , străzile erau adânc sub apă, iar imaginile de pe rețelele de socializare au arătat lucrători de urgență transportând locuitorii locali în siguranță în bărci.  

Capitala statului Saarbruecken a fost puternic lovită, în timp ce cotidianul german Bild a raportat că o breșă într-un dig din orașul Quierschied a dus la închiderea unei centrale electrice din zonă. 

Nu au fost raportate decese, dar cel puțin o persoană a fost rănită. Cancelarul german Olaf Scholz urmează să viziteze zona sâmbătă mai târziu. 

Dar imaginea s-a îmbunătățit sâmbătă devreme, cu o avertizare de vreme severă pentru zonă ridicată și nivelul apei în scădere, a declarat primarul Saarbruecken, Uwe Conradt.

Sute de lucrători ai serviciilor de urgență erau încă la sol, ajutând la curățenie. 

În 2021, regiunile germane Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia au fost lovite de inundații catastrofale care au ucis peste 180 de persoane.

În Belgia , provincia Liege a fost lovită de inundații severe, autoritățile primind sute de cereri de asistență și 150 de pompieri desfășurați, a declarat guvernatorul Herve Jamar.

Principalul ajutor oferit de serviciile de urgență a fost pomparea apei din clădirile inundate, a spus el. 

Peste granița din provincia olandeză Limburg, două locuri de campare au fost evacuate sâmbătă dimineața, deoarece erau amenințate de creșterea apelor, au declarat oficialii. 

Între timp, zona Moselle din nord-estul Franței a fost plasată în alertă de inundații, deoarece nivelul apei a crescut în râuri în urma ploilor abundente.