Pensia incompletă în Olanda: Ce trebuie să știe românii

Olanda a devenit o țară tot mai atractivă pentru români: de altfel, are un salariu minim mai mare decât în alte țări, și un sistem sanitar solid. Să vedem la ce se pot aștepta românii când e vorba de pensia de bază în Olanda – Prestația de stat AOW formează baza pensiei în Olanda. Acumulează automat acest beneficiu cine lucrează sau a lucrat în această țară. Cu toate acestea, oricine locuiește parțial în străinătate până la vârsta de pensie de stat se poate confrunta cu un decalaj al pensiei de stat. Mai exact, va acumula o pensie incompletă în Olanda.

După câți ani de muncă se ia o pensie completă

Conform legilor locale, atât rezidenții din Olanda, cât și cei care nu sunt rezidenți dar lucrează și plătesc taxe, trebuie să aibă o asigurare de sănătate. Totuși, se observă că un număr tot mai mare de persoane din Olanda beneficiază de o pensie AOW incompletă. Cei care au venit în Olanda la o vârstă mai mare sau care au lucrat temporar în străinătate, în general, nu se califică pentru o pensie de bază completă din partea guvernului olandez.

De asemenea, cei care locuiesc temporar în străinătate înainte de a începe să primească beneficiul AOW vor primi o pensie mai mică. În mod normal, o pensie AOW completă se acumulează pe parcursul a 50 de ani. Începând cu 2024, vârsta de pensionare în Olanda este de 67 de ani, ceea ce înseamnă că acumularea pensiei are loc între 17 și 67 de ani.

Creșterea numărului de persoane cu pensii incomplete în Olanda

Important de reținut este că doar cei care locuiesc în Olanda pe toată această perioadă vor acumula un beneficiu complet. În fiecare an în care nu locuiești sau nu lucrezi în Olanda, pierzi 2% din pensia de bază. Pentru 2024, beneficiile AOW brute sunt stabilite la 1.541,53 € lunar pentru persoanele singure și la 1.047,60 € pentru cuplurile căsătorite.

Conform datelor recente de la Asigurările Sociale (SVB), numărul de pensii incomplete a crescut mai rapid decât numărul de pensii complete. În Olanda sunt aproximativ 3,2 milioane de beneficiari AOW, dintre care aproximativ 2,8 milioane (88,4%) primesc o pensie completă, iar 370.000 (11,6%) primesc o pensie incompletă. De asemenea, 330.433 (9,2%) dintre beneficiarii pensiei de stat locuiesc în străinătate.

Primele trei țări cu cei mai mulți pensionari olandezi sunt Belgia (63.885), Germania (48.236) și Spania (39.399). Există, de asemenea, mulți pensionari olandezi care trăiesc în Canada și Australia. Vârsta de pensionare a crescut cu 2 luni de la 1 ianuarie 2024, ajungând la 67 de ani, și va rămâne așa până în 2028, când va crește la 67 de ani și 3 luni.