Sfaturi pentru angajare în Olanda

Angajarea în Olanda poate fi o experiență pozitivă pentru români, având în vedere că Olanda este cunoscută pentru piața muncii dinamică și pentru respectarea drepturilor angajaților. Iată câteva sfaturi utile pentru a te angaja în Olanda:

1. Pregătește-ți CV-ul

  • CV-ul trebuie să fie clar și bine structurat, evidențiind experiența profesională relevantă, abilitățile și educația. Realizează-ți un CV profesionist aici.

2. Cunoașterea limbii

  • Engleza este esențială, indiferent de locul de muncă, dar mai ales pentru joburile din companii multinaționale. Dacă știi engleza la un nivel avansat, vei avea mai multe oportunități.

3. Platforme de căutare a joburilor

  • Indeed.nl: Un site popular pentru joburi în diverse domenii.
  • LinkedIn: Rețea profesională foarte utilizată în Olanda, unde multe companii postează joburi.
  • OLX
  • Publi24
  • Jooble
  • eJobs.

4. Rețea și contacte

  • Participă la evenimente de networking, meetup-uri și conferințe din domeniul tău.
  • Conectează-te cu profesioniști olandezi și expați pe LinkedIn.

5. Înțelegerea culturii de muncă olandeze

  • Directitudine: Olandezii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt direcți și apreciază sinceritatea.
  • Echilibru muncă-viață personală: Este foarte important. Programul de lucru este, în general, respectat, iar orele suplimentare nu sunt obișnuite.
  • Egalitarism: Structurile organizaționale sunt de obicei plate, iar deciziile sunt adesea luate în mod colectiv.

6. Documente necesare

  • BSN (Burgerservicenummer): Numărul de identificare fiscală. Este necesar pentru a lucra legal în Olanda. În general se face gratuit de către agenție.
  • Cont bancar: Deschiderea unui cont bancar olandez pentru a-ți primi salariul.
  • Asigurare medicală: Toți rezidenții olandezi trebuie să aibă asigurare de sănătate.

7. Cazare

  • Găsirea unei locuințe poate fi provocatoare, mai ales în orașe mari. În general, agenția unde vei munci îți va asigura cazare contra cost.

8. Consultanță și agenții de recrutare

  • Agenții de recrutare: Colaborează cu agenții de recrutare care se specializează în plasarea de expați.
  • Consultanți de carieră: Pot oferi sfaturi personalizate și te pot ghida în procesul de angajare.

9. Integrarea în societate

  • Participă la cursuri de integrare oferite de municipalități.
  • Alătură-te comunităților de expați și asociațiilor românești pentru sprijin și networking.

10. Pregătirea pentru interviuri

  • Fii pregătit să răspunzi la întrebări despre experiența ta profesională și abilitățile tale.
  • Informează-te despre companie și cultura ei organizațională.

Prin urmarea acestor sfaturi, procesul de angajare în Olanda poate deveni mai clar și mai eficient. Mult succes în căutarea unui job în Olanda!

locuri de  munca Olanda
Pensia incompletă în Olanda: Ce trebuie să știe românii

Olanda a devenit o țară tot mai atractivă pentru români: de altfel, are un salariu minim mai mare decât în alte țări, și un sistem sanitar solid. Să vedem la ce se pot aștepta românii când e vorba de pensia de bază în Olanda – Prestația de stat AOW formează baza pensiei în Olanda. Acumulează automat acest beneficiu cine lucrează sau a lucrat în această țară. Cu toate acestea, oricine locuiește parțial în străinătate până la vârsta de pensie de stat se poate confrunta cu un decalaj al pensiei de stat. Mai exact, va acumula o pensie incompletă în Olanda.

După câți ani de muncă se ia o pensie completă

Conform legilor locale, atât rezidenții din Olanda, cât și cei care nu sunt rezidenți dar lucrează și plătesc taxe, trebuie să aibă o asigurare de sănătate. Totuși, se observă că un număr tot mai mare de persoane din Olanda beneficiază de o pensie AOW incompletă. Cei care au venit în Olanda la o vârstă mai mare sau care au lucrat temporar în străinătate, în general, nu se califică pentru o pensie de bază completă din partea guvernului olandez.

De asemenea, cei care locuiesc temporar în străinătate înainte de a începe să primească beneficiul AOW vor primi o pensie mai mică. În mod normal, o pensie AOW completă se acumulează pe parcursul a 50 de ani. Începând cu 2024, vârsta de pensionare în Olanda este de 67 de ani, ceea ce înseamnă că acumularea pensiei are loc între 17 și 67 de ani.

Creșterea numărului de persoane cu pensii incomplete în Olanda

Important de reținut este că doar cei care locuiesc în Olanda pe toată această perioadă vor acumula un beneficiu complet. În fiecare an în care nu locuiești sau nu lucrezi în Olanda, pierzi 2% din pensia de bază. Pentru 2024, beneficiile AOW brute sunt stabilite la 1.541,53 € lunar pentru persoanele singure și la 1.047,60 € pentru cuplurile căsătorite.

Conform datelor recente de la Asigurările Sociale (SVB), numărul de pensii incomplete a crescut mai rapid decât numărul de pensii complete. În Olanda sunt aproximativ 3,2 milioane de beneficiari AOW, dintre care aproximativ 2,8 milioane (88,4%) primesc o pensie completă, iar 370.000 (11,6%) primesc o pensie incompletă. De asemenea, 330.433 (9,2%) dintre beneficiarii pensiei de stat locuiesc în străinătate.

Primele trei țări cu cei mai mulți pensionari olandezi sunt Belgia (63.885), Germania (48.236) și Spania (39.399). Există, de asemenea, mulți pensionari olandezi care trăiesc în Canada și Australia. Vârsta de pensionare a crescut cu 2 luni de la 1 ianuarie 2024, ajungând la 67 de ani, și va rămâne așa până în 2028, când va crește la 67 de ani și 3 luni.

ATENȚIE! Angajații din supermarketuri din Olanda vor purta camere video de corp!

Mulți clienți nu vor observa asta în magazinele din Olanda.

Un supermarket din Olanda urmează să echipeze personalul magazinului cu camere corporale. Lanțul de magazine dorește să combată incidentele și să îi apere pe angajați de diverse situații amenințătoare.

După un pilot anul trecut, Dirk va folosi acum camerele corporale în 40 de magazine. Potrivit lanțului de magazine, acest lucru este necesar deoarece angajații trebuie să facă față unor situații amenințătoare. Angajații Dirk pot porni camera corporală dacă apare o situație amenințătoare. Camera corporală înregistrează apoi imagini și sunet, care pot fi predate poliției dacă este necesar. Există și un ecran în exteriorul camerei. Oamenii care sunt filmați se văd imediat reflectați în ea.

Potrivit lui Dirk, oamenii se liniștesc adesea pentru că se văd pe bodycam și, prin urmare, poți preveni mai multe incidente cu acest tip de bodycam decât cu o variantă standard. Clienții care sunt filmați cu camera corporală vor fi informați de către angajat când camera este pornită. „Fiecare incident este unul de prea multe pentru colegi și clienți”, spune directorul Dirk, Marcel Huizing. El spune că, camerele vor preveni incidentele.

Poliția este de acord cu decizia lanțului de magazine

Un purtător de cuvânt al poliției olandeze spune că organele legii știu din experiență că purtarea unei camere corporale poate avea un efect de de-escaladare, subliniind că personalul din supermarket trebuie să se confrunte în mod regulat cu comportamente intimidante, care sunt însoțite de agresiune și violență și de aceea înțelege nevoia de a purta o cameră de înregistrare.

Pe de altă parte, Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor (AP) își exprimă îngrijorarea cu privire la decizia lui Dirk. Organul de supraveghere a confidențialității consideră că organizațiile ar trebui să fie foarte precaute în utilizarea acestui tip de supraveghere cu camere, precizând că va cere clarificări de la acționariatul lanțului de supermarketuri.

„Supravegherea camerei este foarte invazivă. Acest lucru se aplică camerelor obișnuite care atârnă pe perete și cu atât mai mult camerelor corporale. Ele te filmează de foarte aproape, chiar în fața ta”, a precizat Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor.

Dacă te interesează un loc de muncă în Olanda, nu ezita să ne contactezi!

Olandezii au anunțat lotul de 30 pentru EURO: apărarea este fenomenală!

Ronald Koeman (61 de ani), antrenorul naționalei Olandei, a anunțat lotul provizoriu pentru EURO 2024. Acesta cuprinde 30 de nume, urmând ca batavul să renunțe la 4 dintre jucători până la Campionatul European.

A doua superputere continentală a anunțat lotul pentru turneul final din vară. Au făcut-o mai întâi nemții, acum a venit rândul Olandei.

Selecționerul Ronald Koeman a ales 30 de jucători, urmând să renunțe la 4 dintre ei în vederea EURO, capacitatea maximă a loturilor fiind de 26 de nume. Loturile finale trebuie anunțate până pe 7 iunie, cu o săptămână înainte de deschiderea Campionatului European.

Iată cei 30 de jucători aleși de Ronald Koeman:

  • Portari: Justin Bijlow, Mark Flekken, Nick Olij, Bart Verbruggen
  • Fundași: Nathan Ake, Daley Blind, Virgil van Dijk, Denzel Dumfries, Jeremie Frimpong, Lutsharel Geertruida, Matthijs de Ligt, Ian Maatsen, Micky van de Ven, Stefan de Vrij
  • Mijlocași: Ryan Gravenberch, Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders, Marten De Roon, Jerdy Schouten, Xavi Simons, Quinten Timber, Georginio Wijnaldum, Joey Veerman
  • Atacanți: Steven Bergwijn, Memphis Depay, Brian Brobbey, Cody Gakpo, Donyell Malen, Wout Weghorst.

Dintre aceștia, doar doi jucători, portarul Nick Olij și fundașul stânga Ian Maatsen, nu au evoluat până acum pentru prima reprezentativă a Olandei. Maatsen a ajuns cu Borussia Dortmund în finala Champions League, fiind împrumutat de Chelsea până la finalul sezonului.

Olij este portarul titular al celor de la Sparta Rotterdam, cu 49 de goluri primite în 35 de meciuri în acest sezon. Cel mai probabil, nu va prinde lotul final, fiind de așteptat ca Ronald Koeman să deplaseze doar 3 portari în Germania.

Dintre toate compartimentele, apărarea arată senzațional, cu câte două soluții de mare valoare pe fiecare poziție din defensivă: Maatsen și Ake în stânga, Van Dijk, De Ligt, Van de Ven și De Vrij în centru, Dumfries și Frimpong în dreapta.

Ploile abundente declanșează inundații în Germania, Belgia și Olanda

Ploile abundente au provocat inundații în anumite părți ale Germaniei, Belgiei și Țărilor de Jos (Olanda) în noaptea de sâmbătă, inundând străzi și clădiri și provocând evacuări. 

În statul Saarland, din sud-vestul Germaniei , străzile erau adânc sub apă, iar imaginile de pe rețelele de socializare au arătat lucrători de urgență transportând locuitorii locali în siguranță în bărci.  

Capitala statului Saarbruecken a fost puternic lovită, în timp ce cotidianul german Bild a raportat că o breșă într-un dig din orașul Quierschied a dus la închiderea unei centrale electrice din zonă. 

Nu au fost raportate decese, dar cel puțin o persoană a fost rănită. Cancelarul german Olaf Scholz urmează să viziteze zona sâmbătă mai târziu. 

Dar imaginea s-a îmbunătățit sâmbătă devreme, cu o avertizare de vreme severă pentru zonă ridicată și nivelul apei în scădere, a declarat primarul Saarbruecken, Uwe Conradt.

Sute de lucrători ai serviciilor de urgență erau încă la sol, ajutând la curățenie. 

În 2021, regiunile germane Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia au fost lovite de inundații catastrofale care au ucis peste 180 de persoane.

În Belgia , provincia Liege a fost lovită de inundații severe, autoritățile primind sute de cereri de asistență și 150 de pompieri desfășurați, a declarat guvernatorul Herve Jamar.

Principalul ajutor oferit de serviciile de urgență a fost pomparea apei din clădirile inundate, a spus el. 

Peste granița din provincia olandeză Limburg, două locuri de campare au fost evacuate sâmbătă dimineața, deoarece erau amenințate de creșterea apelor, au declarat oficialii. 

Între timp, zona Moselle din nord-estul Franței a fost plasată în alertă de inundații, deoarece nivelul apei a crescut în râuri în urma ploilor abundente.